Zeytinyağı, iyi kolesterolü (HDL) yükseltip kötü kolesterolü (LDL) düşürmeye yardımcı antioksidanlar içerir. Kalp sağlığını koruyucu etkisi olduğu gösterilen tek bir besin var; o da ekstra sızma zeytinyağıdır.

Kalp Problemlerini Azaltır: Doğal zeytinyağı, %70 oranında mono doymamış yağ asidi içermektedir. Bunun sonucu olarak, kandaki kolesterol birikimini düşürür ve kalp problemlerini azaltır. HDL seviyesini artırırken LDL seviyesini düşürür.

Kolesterol: LDL kolesterolü, kötü kolesterol çeşididir ve kalp krizi ve pulmoner kalp hastalığı risklerini artırır. Yaklaşık 40 antioksidan bakımından zengin olan saf sızma zeytinyağı, LDL kolesterolünün oksidasyon etkisini azaltmada yardımcı olur.

Kilo Verme: Tıp uzmanları, zeytinyağında bulunan mono doymamış yağ asitlerinden kilo almanın çok zor olduğunu öne sürmektedirler. Zeytinyağının, kilo verme ile ilgili pozitif etkisi vardır.

Metabolizma: Zeytinyağı metabolizmayı, kemiklerin güçlenmesini ve çocuklarda beyin gelişimini destekler Muhteşem bir E vitamini kaynağıdır. Bu sayede yaşlı insanlar için çok faydalıdır.

Yaşlanma Süreci: Antioksidanlar bakımından zengin olan zeytinyağı, insan vücudunun yaşlanma sürecini yavaşlatır. Kozmetik ürünler ve doğal bitkisel terapilerde kullanılan zeytinyağı cilt için harikadır. Dilerseniz zeytinyağının cilde faydaları yazısını inceleyebilirsiniz.

Günlük tüketimde kalorisi yüksek olduğu için dikkat etmek gerekiyorsa da günde 2 kaşık zeytinyağı içmek kalbinizi uzun yıllar koruyan mucizevi bir etki gösteriyor.

Sabah kahvaltılarda ekmek banabilir, her türlü yemeğinizi zeytinyağıyla pişirebilir ve salatalarda kullanabilirsiniz.

Uzun yıllar sağlıklı ve zinde kalmak ve kalp hastalığından korunmak için sadece ve sadece zeytinyağı tüketmek yeterlidir.


Sağlığınız için, zeytinyağlı yiyin..

ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR


MALZEMELER
5 Tane Enginar, 1 Tane Havuç, 1 Tane Patates, 1 Tane Soğan 1 Tane Limon, 1 Çay Bardağı Bezelye, Şeker, Tuz, Sıcak Su Dereotu, Zeytinyağ, 2 Diş Sarımsak

YAPILIŞI
Tencereye iki yemek kaşığı sızma zeytinyağ koyup incecik yemeklik doğradığımız soğanları ekleyip kavurmaya başlıyoruz. Ardından sarımsak, küp küp doğranmış havuç, patates ve bezelyeyi koyuyoruz. Bir kaç dakika kavurduktan sonra enginarları üzerine koyup bir tane limonun suyunu, 2 tane küp şekeri ve tuzu ekledikten sonra enginarların üzerine gelecek kadar sıcak su ekleyip orta ateşte pişiriyoruz. Suyunu çekmeye başladığında pişmiş oluyor.

ZEYTİNYAĞLI FASULYE


MALZEMELER
1 kg taze fasulye, 1 adet büyük soğan, 2 adet sarımsak 2 adet büyük domates, 1 tutam maydanoz, Tuz 2 adet kesme şeker, Zeytinyağı

YAPILIŞI
Fasulyeler yıkanır. Önce dikine, sonra enine kesilip hazırlanır. Domatesler ve soğan soyulup yemeklik doğranır. Uygun bir tencerede tuzu da eklenerek zeytinyağı ile sotelenir. Fasulyeler de eklenerek kapağı kapatılır. 5 dakika kaynatıldıktan sonra 1 su bardağından az su eklenir. Kaynadıktan sonra altı kısılır. Fasulyeler yumuşayınca altı kapatılır. Ilık servis edilir.

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMA


MALZEMELER
500 gr yaprak, 2,5 su bardağı pirinç, 3 büyük kuru soğan 1 paket dolmalık fıstık, 2 yemek kaşığı kuşüzümü, 1 büyük domates rendesi, 1 su bardağı zeytinyağı, 3 kesme şeker, 2 yemek kaşığı nane Kaynamış su, 1 limon, Tuz

YAPILIŞI
Yaprakları, tuzunun çıkması için bir gece suda bekletelim; ertesi gün süzüp birkaç kere yıkayalım. Taze yaprak kullanacaksak kaynar suya batırıp yapraklar sararana kadar tutup sonra çıkaralım. İçi için soğanları minik minik doğrayalım, zeytinyağı ve dolmalık fıstıkla beraber fıstıklar hafif pembeleşene kadar kavuralım. Rendelenmiş domatesi, kuş üzümlerini de koyup kavurmaya devam edelim. Yıkayıp süzdüğümüz pirinçleri ilave edip 3-4 dakika daha karıştıralım. Şekerini, tuzunu ve 2 su bardağı kaynamış suyunu ekleyip kısık ateşte pirinçler biraz diri kalacak şekilde pişirelim. Harç biraz ılıyınca nanesini ilave edelim. Yaprakların saplarını koparalım, açalım, harçtan bir tatlı kaşığı kadar koyup kenarlarını kapatıp saralım. Tencerenin dibine birkaç yaprak serip sarmalarımızı dizelim. Ekşi olması için üzerlerine limon dilimlerini koyup üzerine bir tabak kapatalım, 2 su bardağı kadar sıcak su ilave edip tencerenin de kapağını kapatalım. Tekrar kaynamaya başlayınca altını kısalım, yapraklar yumuşayıncaya kadar pişirelim. Ilıyınca servis tabağına alalım.